Wij verzamelen en delen geen privacy gevoelige informatie via deze website en gebruiken alleen noodzakelijke, functionele cookies. Deze helpen de website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Een verbouwing of verbetering van je woning kun je om diverse redenen van plan zijn. Misschien wil je meer luxe of meer leefruimte in je huidige woning. Mogelijk wil je deze geschikt maken om er langer te blijven wonen. Of wil je zorgen voor een lager energieverbruik en meer comfort. Voor het financieren van je verbouwing zijn verschillende opties. Soms biedt je huidige hypotheek daar nog ruimte voor, anders biedt een 2e hypotheek misschien een oplossing - bijvoorbeeld als je woning flink in waarde toenam of neemt. Bij kleinere bedragen is een persoonlijke lening gunstiger. We rekenen je dat graag voor.
Ook wanneer je verhuist, overweeg je misschien je nieuwe woning gelijk aanpassen aan je wensen en doelen. Het zou mooi zijn als je (een deel) van die investering direct mee kunt financieren bij het afsluiten van je hypotheek. Stel je je plannen liever nog even uit? Dan is het goed te weten dat je een verbouwing op een later moment juist nu al mee kunt nemen in je hypotheekaanvraag. Dat scheelt je dan later een gang naar de notaris - en de kosten daarvan. Benieuwd hoe dat werkt? We leggen het je graag persoonlijk uit. Maak snel een afspraak!
Volgens de hypotheekregels van 2018 kun je nog maar maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De bijkomende kosten voor de financiering, de verhuizing en de inrichting van je woning vallen daar dus buiten, die moet je met spaargeld betalen. Wel is het mogelijk (een deel van) de kosten van een verbouwing mee te financieren. Bijvoorbeeld door middel van een taxatierapport dat de marktwaarde ná verbouwing specificeert. Heb je nog geen concrete plannen, overleg dan met ons of een 'hogere inschrijving' interessant voor je is. Dat biedt je binnen je financieringsovereenkomst ruimte de je later kunt benutten, zonder dat je dan nog eens naar de notaris moet.
Een andere uitzondering op de 100%-regel geldt voor energiebesparende maatregelen. Hiervoor mag je tot 6% van de woningwaarde extra lenen via een hypotheek. Denk hierbij aan isolatie van de spouwmuren, het dak of de vloer, het plaatsen van HR++ of triple glas of het installeren van zonnepanelen. Een taxatie of zelfs concrete plannen zijn niet (altijd) nodig. Ook een combinatie van verduurzamen en andere verbouwingsplannen is mogelijk. Informeer hier naar.
Als je verbouwingsplannen hebt, is het belangrijk om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Zo weet je direct binnen welk budget je aanpassingen aan je woning kunt doen.
Hieronder vind je enkele handige pagina's die jou kunnen helpen bij het realiseren van je verbouwingsplannen. Raadpleeg ons gerust als je hierover vragen hebt.
Heb je nog geen vast contract? Je kunt dan je werkgever vragen of hij op zijn werkgeversverklaring wil opschrijven dat hij van plan is om je huidige dienstverband voor 'bepaalde tijd' na afloop om te zetten naar een arbeidsovereenkomst voor 'onbepaalde tijd' (een vaste baan). Voor de meeste geldverstrekkers biedt dat voldoende zekerheid bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag.
Ook als er geen zicht is op een vast dienstverband, bestaat de mogelijkheid dat de bank zijn oordeel wil baseren op basis van je gemiddelde inkomen uit de laatste 3 jaar. Dit noemt men wel het 'flexinkomen'. We kunnen tegenwoordig met diverse uitzendorganisaties in overleg treden om een toetsinkomen vast te stellen. We bespreken de mogelijkheden graag met je.
Via het jaarlijks kostenpercentage (JKP) krijg je een betere vergelijking tussen hypotheekaanbieders. Het JKP is het percentage dat je betaalt inclusief bijkomende kosten én rekening houdend met of je vooraf of achteraf de rente betaalt. Het drukt de totale kosten van de hypothecaire lening uit als jaarlijks percentage. Dat is dus altijd hoger dan de nominale rente (de hypotheekrente). In de berekening van het JKP is een inschatting van de volgende kosten meegenomen:
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Direct verlagen van je maandlasten
Het belastingvoordeel krijg je normaal gesproken in één keer terug binnen 2-3 maanden nadat je aangifte deed over het afgelopen jaar. Je kunt echter ook zorgen dat je direct al maandelijks een teruggave krijgt. Dat betekent elke maand lagere woonlasten. Je doet dat in vier eenvoudige stappen in Mijn Belastingdienst, via een Verzoek om een voorlopige aanslag. Zorg dat je je gegevens hiervoor bij de hand hebt. Dit zijn naast je DigiD in ieder geval:
Geen aftrek hypotheekrente*
Heb jij een tweede woning gefinancierd met een hypotheek? De hypotheekrente die je hiervoor betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook als je een deel van de hypotheek niet gebruikt voor de eigen woning, maar bijvoorbeeld voor het kopen van een auto. Dit heeft te maken met het feit dat dit deel van de hypotheek dan niet in box 1 valt, maar in box 3: bezittingen en schulden.